Веројатно не постои аспект на човечкиот живот кој е толку индивидуален како изборот на начинот на штедење. Иако за повеќето штедачи значаен е принципот на минимален ризик, односно „распоредување на јајцата во повеќе кошници“, сепак изборот на „кошници“ е прашање на индивидуална преференција како и специфичната ситуација во која секој од нас се наоѓа. Моментално ни се на располагање многубројни видови на вложување и штедење, кои со влезот на Македонија во ЕУ ќе бидат уште повеќе. Некои од нив бараат да имате одредено знаење и упатеност во случувањата (вложување во акции), додека други се наменети за оние кои ги привлекува сигурноста повеќе од приносот (разни видови на штедење). И каде е тука местото на полисата за  животно осигурување кое станува сè повеќе популарно во земјава?

Па ајде вака:
Кој инвестиционен фонд ќе продолжи да уплаќа премии до истекот на осигурениот период и ќе ми ја исплати вкупно договорената сума ако не дај боже се случи трајно да бидам спречен да работам. Кои акции ќе го платат однапред договорениот износ, ако се разболам од една од 10 најчести болести на мојата генерација?

Да се вратиме назад на тоа што всушност е животното осигурување: тоа претставува своевидна „кладба“ помеѓу вас и осигурителното друштво, каде што осигурителното друштво се „клади“ дека ќе го доживеете датумот на истекот на осигурувањето, а вие на некој начин се осигурувате да тоа не биде така.

Во динамичното опкружување во кое живееме, во услови на борба за сопствена егзистенција и обезбедување на подобар живот за своите најблиски, нема граѓанин кој не мисли на себе, својата иднина и иднината на своето семејство, а да нема осигурување на живот. Договорот помеѓу вас и осигурителното друштво пластично би изгледал вака: Пресметувате колку можете месечно/квартално/годишно да издвојувате во животното осигурување (или колку вкупно пари сакате да имате на крајот на посакуваниот период на осигурување, обично помеѓу 20 и 30 години).  На пример одлучувате да уплатувате по 2000 денари секои месец дена во текот на 20 години. Вкупниот осигурен  износ, на кој после 20 години  ќе се пресмета добивка е 187500 денари. Тоа е вашата заштеда!

Сликата што ни ја дава статистиката за повисоки плати и ниска инфлација се замаглува ако се обидете да ја наполните кошничката во некоја од домашните продавници и супермаркети. Кога ќе се спореди фискалната сметка и она што сме го ставиле во торбата по пазарењето, неизбежно доаѓа прашањето „Каде ми отидоа парите?“. Статистичката илузија дека секој нареден месец од платата ни остануваат повеќе пари за други трошоци, откако ќе ја покриеме потрошувачката кошничка, се губи кога ќе се погледаат цените на основните животни потреби.

Македонскиот животен стандард добива други димензии кога ќе се направи анализа за бројот на работниците што имаат примања под месечната просечна нето-плата од 20.000 денари. Речиси две третини од вкупниот број вработени примаат плата на границата на висината од потрошувачката кошничка, која изнесува околу 12000 денари. Aко знаеме дека потрошувачката кошничка се однесува на четиричлено семејство, тогаш императив за секое семејство е да заштеди колку што е можно повеќе.

Во ова време на рецесија во секој случај добро е да се најде и искористи секој можен начин да се заштеди. За да имате сè повеќе и повеќе, штедете по малку. Ќе се обидам да ви го претставам најпрактичниот и наједноставниот начин за штедење за вас, што мислам дека е доволно за почеток.

Започнете со секојдневните трошења додека сте на работа. Наместо да купувате и да порачувате храна на работа, понесете го со себе оброкот кој сте го подготвиле дома. Така ќе заштедите значителна сума на пари во текот на денот. Исто така, се помалку храна ќе остане за фрлање доколку се сè изеде на време.

Пред да одите да пазарите секогаш составете список во кој ќе ги напишете работите кои треба да ги набавите. Во продавница купете ги само тие работи. Доколку наидете на нешто непредвидено и неодоливо, не го купувајте, запишете го, но, за следниот пат. Во меѓувреме размислете дали навистина тој производ ви е потребен. Доколку производот остане на списокот за наредниот пат кога ќе одите да купувате, тогаш купете го.

Пазарете во дисконтни продавници кога треба да набавите повеќе работи. Навистина, на некој што има висока плата можеби не би му смениле ништо во месецот 1000 денари, но размислете како ќе се чувствувате ако некој ви подари 1000 денари? Или ако добиете 1000 денари на гребка? Не мора да посакувате да ви се случи истото, само треба малку да размислите што и каде купувате, и верувајте ми, ќе наидувате на илјадарка (можеби и повеќе) секој месец. Секако останува да се држите на списокот, во спротивно сè што ќе видите надвор од списокот ви изгледа поповолно до другите продавници и ви се чини дека ви е потребно. Така повторно се враќате на почеток на безпотребното трошење.

Што е тоа кредит?

Објавено во: Кредити | Коментирај | Читања

(1028)

Кредитот е еден вид на долг. Како и сите должнички инструменти, долгот повлекува редистрибуција на финансиски средства со текот на времето. Кредитот претставува однос помеѓу давателот  на заемот и заемопримачот. Некои книги кажуваат дека постојат и кредити кои се даваат во вид на стоки, но најчест и на нас најмногу познат вид на кредит е оној изразен во пари каде што давателот на кредитот, некоја финансиска институтција (најчесто банка) му дава на користење определена сума на пари на корисникот на кредитот. Односот помеѓу двете страни продолжува со тоа што корисникот треба да ги врати парите заедно со каматата за користење на тие средства.

Без разлика на моменталните услови во банките за давање кредит, постојат неколку работи што се однесуваат на сите видови кредити, што е битно да ги знаете и да водите сметка за нив. За почеток да ја разбијам илузијата за брзо враќање на кредитот. Доколку сакате да земете станбен кредит на пример, и рокот на отплата е 20 години, вие навистина морате да бидете спремни дека ќе го враќате 25 години. Не би сакал да навлегувам во тоа што сè може да се случи доколку се случи да не го вратите кредитот. Веројатно знаете, во најмала рака ќе останете без станот за кој сте го земале кредитот.  Затоа не се занесувајте дека брзо ќе ги плаќате ануитетите. Единствено важно е да го планирате месечниот износ и согласно тоа да трошите. Кредитот најверојатно ќе го земете од некоја банка каде што веќе имате тековна сметка.

Неколку основни поими

Камата – износ на пари кои го плаќаме на банката како цена за користењето на парите што таа институција ни ги позајмила. Ова е всушност интересот на банката за давање кредит и тука треба да бидете особено претпазливи за износот на каматата, условите и роковите за плаќање. Имајте на ум дека банката секогаш ќе сака да се заштити и да придобие што е можно повеќе.

Каматна стапка – се изразува во проценти и и ни кажува колкава е цената на парите што сме ги земале на заем. Значи ако земеме краткорочен кредит од 10000 денари и камата од 10%, за една година (освен ако каматата не се однесува на друг период) треба да вратиме 10000 денари плус 10% од сумата, значи вкупно 11000 денари.  

Главница – износ на пари кои ни се дадени. Во нашиов случај главница ќе бидат оние 10000 денари.

Рата – често во говорот користиме „рата за кредит“ и притоа мислиме на износ кој го плаќаме месечно. Меѓутоа „рата“ е крива употреба на зборот затоа што се однесува само на главницата, не и на каматата.

Ануитет – е правилниот збор за отплата на износот на кредитот. Ануитетот е износ кој е сочинет од ратата за кредитот плус каматата.  

Амортизационен план – во амортизациониот план се искажани сите месечни плаќања по основ на кредитот заедно со каматата. Ова е важен документ затоа што ќе ви помогне да имате увид во месечните рати кои следат и со тоа да ги планирате трошоците.

 • април 2010
  П В С T П С С
  « Мар   Мај »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930