Трошење или инвестирање?

Објавено во: Инвестиции  | Читања

(542)


Парите можете да ги трошите или да ги инвестирате. Трошите доколку парите ги заменувате со некој облик на енергија која ви е потребна, а инвестирате доколку парите ги вложувате во зголемување на животниот стандард или квалитетот на живеење. Затоа, трошењето секогаш се доживува како губиток, а инвестирањето како креирање на нова вредност. Единствено размислувањето во оваа насока може да помогне да се напушти губитничката свест на неконтролираното. Луѓето кои трошат имаат губитничка свест, затоа што сметаат дека нивниот стандард зависи исклучиво од количината на потрошените пари. Оттука, настојуваат да ги имаат што повеќе, па заработувачката им е основен животен мотив. Таквите луѓе никогаш не се прашуваат зошто немаат доволно пари, туку само смислуваат начини како да дојдат до повеќе. Проблемот е во тоа што ја нема таа количина на пари која може да им го ублажи чувството дека немаат доволно.

Трошењето пари, според хрватскиот портал imamnovac.com има два облика: скржавост и расипништво. Скржавите луѓе не саккат да трошат пари бидејќи при секоја финансиска трансакција имаат чувство како да губат дел од себе. Таквите луѓе не се свесни за тоа дека можат сами да одлучат во што ќе ги вложат своите пари, затоа што вниманието им е исклучиво на тоа колку чини нештото, а не на зголемување на стандардот на живеење.

Оние пак кои се склони кон трошење, се зависни од потребата за внимание. Ја имаат фрустрацијата дека заслужуваат стандард кој тие ќе си го посакаат, па оттука и си даваат можност да трошат сè додека не си го задоволат чувството. Додека трошат, уживаат во чувството дека „имаат“ и дека тој стандард го заслужуваат. И кога ќе се заврши потрошувачката сеанса, повторно нова фрустрација која се лечи со нова тура шопинг…. и сè така во круг додека не се натрупаат долгови и ситуацијата дополнително се влоши.

Накратко ви опишав два основни облици на потрошувачкиот менталитет. Секако, нема да ви предложам ниту да трошите, ниту пак да не трошите, туку би ве поттикнал да се одлучите за благосостојба, доколку веќе така не живеете. Луѓето со свест за благосостојба не трошат, туку инвестираат. Што значи дека своите пари ги вложуваат во зголемување на стандардот. Се воздржуваат од трошење преку различни институции кои се присутни на пазарот, од инвестициони фондови, берзи, па се  до штедни влогови. Се зависи од степенот на ризик што идивидуалецот може да го понесе.

Успешно инвестирање не бара исклучително висок коефициент на интелигенција, ниту пак инсајдерски информации. Потребен е самоуверен чекор кој ќе ве отргне од потрошувачкиот менталитет. Накратко, инвестирајте секогаш кога го работите она што го сакате и вложувајте пари во она што го сакате, со една цел, да растете и да се развивате на сите полиња. Критериуми по кои ќе бидете сигурни дека инвестирате се зголемување на стандардот, напредување и задоволство со постигнатото.

Коментари

Коментарите ќе бидат модерирани според правилата за коментирање и нема да се толерираат навреди, клевети или говор на омраза.

Одговори
 • април 2010
  П В С T П С С
  « Мар   Мај »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930