Работилница

Објавено во: Uncategorized | Коментирај | Читања

(291)

Од 20-22  декември 2010 година , ФИООМ  ќе организира работилница за финансиска писменост и управување со долг!


Ве молиме учеството на работилницата да го пријавите пополнувајќи го ПРАШАЛНИКОТ

Цел на работилницата е вработените учесници да се стекнат со основни знаења за управувањето со личните финансии, како и знаења за тоа како правилно да ги планираат трошоците и да управуваат со нив, односно како свесно да се заштитат од презадолженост.

Профил на учесниците:

Пожелно е учесниците да се во работен однос или да остваруваат приход по било каков основ(рента, хонорарна работа и сл.)

Ве молиме Вашето учество да го пријавите најдоцна до петок 17.12.2010
Потврда за учеството на обуката и агендата ќе Ви бидат испратени по електронски пат по завршувањето на рокот за пријавување и селекција на кандидатите.

Обуката е бесплатна!

Сметки во странство?!

Објавено во: Штедење | Коментирај | Читања

(307)

Хрватските граѓани од први јануари следната година ќе можат да отвораат штедни сметки во цел свет, без законски ограничувања и ќе имаат можност да вршат платен промет преку тие сметки, откако хрватската Влада ги донесе законските промени со кои го дозволуваат сето тоа.

Иако, според Спогодбата за асоцијација и стабилизација со Европската унија, таа измена требаше да стапи на сила порано, Хрватска, заради кризата,побара одложување до први јануари 2011 година. Со промените е либерализирано и користењето на кредити во странство, преку сметките отворени во странски банки. Досега, хрватските граѓани можеа исклучиво со одобрение на Хрватската народна банка да отворат сметка во странство. Сега на нив за прв пат им е отворен патот во цел свет да си бараат поповолни камати на своите заштеди, како и да земаат кредити.

Македонските граѓани, пак, се уште не можат да отвораат сметки во странски банки, да штедат во нив и да прават какви било трансакции заради ограничувањето што го пропишува Законот за девизно работење, иако и земјава исто како и Хрватска, имаше обврска да го либерализира овој сегмент, според договореното со ЕУ.

РАБОТИЛНИЦИ

Објавено во: Uncategorized | 4 Коментари | Читања

(1515)

Од 13-15 и од 20-22 декември , ФИООМ  ќе организира работилници за финансиска писменост и управување со долг!


Ве молиме учеството на работилницата да го пријавите пополнувајќи го ПРАШАЛНИКОТ

Цел наработилницата е вработените учесници да се стекнат со основни знаења за управувањето со личните финансии, како и знаења за тоа како правилно да ги планираат трошоците и да управуваат со нив, односно како свесно да се заштитат од презадолженост.

Профил на учесниците:

Пожелно е учесниците да се во работен однос или да остваруваат приход по било каков основ(рента, хонорарна работа и сл.)

Ве молиме Вашето учество да го пријавите најдоцна до петок 10.12.2010
Потврда за учеството на обуката и агендата ќе Ви бидат испратени по електронски пат по завршувањето на рокот за пријавување и селекција на кандидатите.

Обуката е бесплатна!

 • декември 2010
  П В С T П С С
  « Ное    
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031