Начинот на пресметка на нето платата, според новиот концепт на бруто плата, е следен:

1. Цела (бруто) плата;

2. Придонеси од задолжително социјално осигурување;

2 .1 – Придонес за пензиско и инвалидско осигурување (19%);

2 .2 – Придонес за здравствено осигурување (7,5%);

2 .3 – Придонес за осигурување во случај на невработеност (1,4%);

2 .4 – Дополнителен придонес за задолжително здравствено осигрување во случај на повреда на работа и професионално заболување (0,5%);

3. Вкупен износ на придонеси од задолжително социјално осигурување (2.1 + 2.2 + 2.3 + 2.4);

4. Основица за пресметка на персонален данок од плата (1 – 3 – 4.1);

4 .1 – Износ на месечно лично ослободување од персонален данок на доход ( фиксно 7000);

5. Износ на персонален данок од плата (10%);

6. Чиста плата (нето плата што ја добива работникот + хранарина и превоз);

 • март 2018
  П В С T П С С
  « Дек    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031